/img/fonsportada/ripollet-parc-moreres.jpg degradat blanc

Ripollet es fixa en el model de gestió de l'aigua parisenc a "Els dimarts de l'aigua"

18/10/2017

Aquest dimarts, 17 d'octubre, el vestíbul del Teatre Auditori ha acollit la segona sessió del cicle "Els dimarts de l'aigua", titulada 'Alternatives col·lectives a la gestió privada de l'aigua'. L'objectiu d'aquesta conferència era conèixer el projecte de municipalització de l'aigua que es planteja a Ripollet, alhora que descobrir experiències similars que puguin servir com a referents. "Parlar d'aquí i d'allà", deia el moderador Oriol Francesch, de l'empresa col·laboradora Entorn a3. Pilar Castillejo, primera tinent d'alcalde, i Catherine Calmet, responsable de projectes d'Eau de Paris, han estat les encarregades de presentar la iniciativa local i l'empresa parisenca respectivament.


Ripollet es fixa en el model de gestió de l'aigua parisenc a "Els dimarts de l'aigua"  -Imatge 1- A la seva intervenció, Pilar Castillejo ha volgut remarcar la importància del treball i l'estudi previ a la redacció del reglament, "perquè no només és parlar de gestió pública, sinó d'un bé comú com és l'aigua". Castillejo ha defensat una gestió pública que defugi dels beneficis econòmics que busca l'activitat empresarial privada i que faci que els beneficis reverteixin en la mateixa ciutat. Segons l'estudi de tarifes de SOREA, presentat per la tinent d'alcalde, el 18% està destinat a despeses associades al model de gestió, el 5% són despeses generals i financeres i el 77%, els costos associats a l'aigua. Aquests percentatges han portat Castillejo a destacar els sobrecostos que implica el model de gestió privat actual, provocats, entre d'altres, pel benefici empresarial, la pèrdua d'aigua, els treballs de tercers o la publicitat.

Castillejo ha parlat del projecte de viabilitat en el que, des de fa dos anys, estan treballant amb GIACSA. Assegura que, en aquests moments, l'Ajuntament podria fer inversions de 250.000 € anuals que revertirien en una millora del servei: reparació de canonades per evitar la pèrdua d'aigua o, fins i tot, estudiar la possibilitat de crear un fons social per ajudar aquelles famílies amb dificultats per pagar la factura de l'aigua.

"No hi ha hagut cap problema amb la relació amb SOREA, sinó que el contracte s'acaba i volem mirar quina és la millor manera de gestionar l'aigua", assegura Castillejo. Tot i que el servei es troba en bones condicions tècniques, hi ha un seguit de millores que es plantejarien amb la nova gestió: canvi de les canonades de fibrociment i PVC, la connexió de la xarxa amb els pous, l'aplicació de la normativa contra incendis i la localització de fuites.

La tinent d'alcalde ha finalitzat la seva intervenció afirmant que "no té sentit que l'empresa sigui pública si no podem incorporar la participació ciutadana" i que cal crear formes de control ciutadà per potenciar la transparència.



Eau de Paris, empresa pública de gestió de l'aigua a París

Catherine Calmet és la responsable de projectes d'Eau de Paris, la empresa pública de gestió de l'aigua més gran de França. La seva intervenció s'ha basat a explicar el naixement, creixement i consolidació del projecte d'Eau de Paris que, actualment, gestiona l'aigua d'uns 3 milions de ciutadans. Ha assegurat que es tracta d'"un model totalment exportable. Existeixen ciutats similars a Ripollet que ho fan. Cal tenir competències, però aquestes es poden adquirir". El fet que ja es disposi de la xarxa en el cas ripolletenc, fa que "no hi hagi problema de principi, no hi ha cap obstacle", comenta.

Eau de Paris és l'únic responsable de tot el procés de gestió de l'aigua a París. És una empresa pública autònoma vinculada a la ciutat a través d'un contracte d'objectius amb un consell administratiu format per representants polítics de tots els partits, representants associatius, representants dels treballadors i dos experts en aigua i participació ciutadana.

Calmet ha optat, també, per arguments al marge de l'èxit d'Eau de Paris per defensar la gestió pública: "L'aigua no és una mercaderia, no es pot fer diners amb l'aigua. L'aigua és un servei públic, com l'educació, el transport... L'aigua ens vincula a generacions futures, ens parla de futur: què volem pel futur? Què volem deixar als nostres fills?".



Crida a la participació ciutadana

La conferència d'aquest dimarts forma part del procés participatiu previ a la redacció del nou reglament de l'aigua, que compta amb el cicle de quatre xerrades "Els dimarts de l'aigua". També hi ha programades dues rutes veïnals per conèixer el patrimoni relacionat amb l'aigua. Totes les activitats són obertes, no cal inscripció prèvia i compten amb la col·laboració d'Entorn a3 Projectes Socioambientals.

També s'ha posat en marxa el web participa.ripollet.cat/aiguapublica, on es poden trobar documents informatius sobre el canvi de model i titularitat, així com un formulari. Totes les respostes rebudes i les aportacions en les sessions presencials s'utilitzaran per fer una síntesi del procés participatiu i complementar el nou reglament.

En la sessió d'aquest dimarts també s'ha introduït una nova via de participació entre el públic: un paper on tots aquells que ho desitgessin poguessin deixar per escrit les seves "Propostes ciutadanes a incloure al nou reglament de l'aigua".

S.R.

Altres imatges:
Ripollet es fixa en el model de gestió de l'aigua parisenc a "Els dimarts de l'aigua"  -Imatge 2-Ripollet es fixa en el model de gestió de l'aigua parisenc a "Els dimarts de l'aigua"  -Imatge 3-Ripollet es fixa en el model de gestió de l'aigua parisenc a "Els dimarts de l'aigua"  -Imatge 4-Ripollet es fixa en el model de gestió de l'aigua parisenc a "Els dimarts de l'aigua"  -Imatge 5-
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats