/img/fonsportada/ripollet-parc-rizal.jpg degradat blanc

Posposada la votació sobre la municipalització de l'aigua

01/06/2018

Aquest dijous, dia 31, va tenir lloc el Ple Ordinari del mes de maig. El Ple va començar, com és habitual amb el despatx d'ofici i, tot seguit, es va portar a debat l'aprovació del conveni de col·laboració amb l'Agència d'Habitatge de Catalunya. Segons va explicar la regidora de Serveis Socials, Reyes Muñoz, aquest conveni permetrà que es pugui fer un seguiment dels reallotjaments de les famílies amb recursos limitats: "Ja es treballa d'aquesta manera, però, amb aquest conveni, se'n deixa constància", explicava. El punt es va aprovar per unanimitat.

El plenari també va aprovar la declaració de compatibilitat d'un empleat públic, concretament d'un educador social, per desenvolupar tasques d'investigació, fora del seu horari laboral, a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser aprovada amb els vots a favor de la regidora no adscrita Mònica Laborda i el PDECAT i l'abstenció de la resta de grups municipals.

Pròximament, s'exposarà públicament l'Ordenança general de subvencions de la corporació i els seus patronats. Ho farà perquè va ser aprovada inicialment, amb el vot a favor de Mònica Laborda i el PSC i l'abstenció de la resta de grups municipals, els quals es van mostrar d'acord amb l'Ordenança però també pendents de la incorporació de possibles esmenes abans de la seva aprovació inicial. Aquesta ordenança, segons va explicar l'alcalde en la seva presentació, " té la intenció de posar ordre totes les subvencions que es donen des de l'Ajuntament i donar més seguretat que aquestes subvencions es donin en base a igualtat, equitat i amb la màxima publicitat i transparència, perquè estem parlant de diners públics".

Van ser dos els punts de debat que van ocupar més temps a la sessió: un d'ells, va ser la modificació de crèdits i, l'altre, l'aprovació inicial de la gestió directa de l'aigua per part de l'Ajuntament mitjançant l'empresa mercantil Genera, mitjà propi Ripollet, SL.

Posposada la votació sobre la municipalització de l'aigua -Imatge 1- S'invertiran més de 3 milions d'euros en millores d'equipaments i el nou model de recollida de residus

La regidora d'Hisenda, Pilar Castillejo qualificava la modificació de crèdits com a "important", perquè es tracta de més de 3.422.867,63 € procedents de romanents i de noves subvencions que han rebut de la Diputació de Barcelona, per a millores d'equipaments municipals, i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, d'uns 500.000 €, per a la redacció del projecte del nou model de recolllida de residus i la seva implantació.

De la xifra total, uns 3,2 milions es destinaran a inversions, les considerades més prioritàries per l'equip de govern. Entre aquestes accions hi ha la concreció dels projectes dels pressupostos participatius i l'ampliació dels programes del PMO. En l'àmbit de l'esport, es reformaran els banys i es es millorarà la pista del Pavelló Joan Creus, es millorarà l'adherència de la pista del Pavelló Francesc Barneda, es renovarà la gespa del camp de futbol i els vestidors del camp de l'Industrial i, pel que fa al Poliesportiu, es tancarà la pista de grades i es canviaran les finestres de la piscina coberta.

Es destinen, també, 200.000 € a accions a les escoles; 164.000 € al Mercat Muncipal; i 10.000 €, a la convocatòria d'un concurs d'idees per redactar un projecte d'habitatge públic "per fer front a la necessitat d'habitatge al municipi", deia Castillejo".

Les inversions contemplen, també, millores en el transport públic i en els carrers Sant Jaume i Balmes i es destina una partida per rehabilitar les oficines municipals del c. Salut, on es traslladarien el personal ubicat a les oficines del c. Balmes, número 8. D'aquesta manera, l'Ajuntament s'estalviaria el lloguer de l'espai del c. Balmes. Aquest trasllat va ser una condició que va posar el PDECAT a l'equip de govern per donar suport als pressupostos municipals del 2018.

La modificació de crèdit va quedar aprovada, tot i que els grups de l'oposició van posar de manifest la dificultat de votar actuacions tan diverses dins un mateix punt. És per això que el PDECAT i Ciutadans van votar en contra, i el PSC, que s'hi va abstenir, va titllar els pressupostos d'"electoralistes": "Dubtem que es pugui fer tot en un any que queda de legislatura", deia el regidor socialista Luís Tirado. ERC va votar a favor, tot i que va parlar d'un problema de fons: "Hi ha una manca de manteniment públic de l'espai. Es necessita un pla de manteniment periòdic perquè les inversions siguin més eficients", deia la regidoria Lurdes Serra. El PP va votar en contra, criticant la magnitud de la modificació de crèdit i l'excès de partides destinades a estudis.

La votació sobre la municipalització es posposa

L'alcalde, José M. Osuna, va decidir retirar el punt del dia dedicat a l'aprovació inicial de la gestió directa de l'aigua justificant-se amb el diàleg: "Tot i que s'ha parlat molt d'aquest tema, considerem que no és suficient i que cal donar més temps i més oportunitats al diàleg". Osuna va comentar que la intenció de l'equip de govern era "esgotar totes les vies de diàleg i negociació donada la importància que té aquest punt", perquè, en aquests moments, desconeixen si la proposta de municipalització compta amb l'aval majoritari del plenari municipal. L'alcalde emplaçava el PSC a reunir-se amb ells per intentar arribar a un acord, ja que, segons Osuna, malgrat seva petició, la trobada encara no s'havia produït. L'alcalde va voler aclarir que, tant si s'arribava a un acord com si no, el punt s'acabaria portant a Ple.

Aquesta decisió va provocar força disconformitat i crítiques de la resta de grups municipals, per la unilateralitat, deien, en la que es prenia aquesta decisió. Molts grups van utilitzar la paraula "vergonya", en les seves intervencions, per referir-se a la retirada del punt. El PDECAT va parlar d'un "acte de covardia" de l'alcalde; ERC va comentar que, tot i donar suport al govern, s'estava perdent una oportunitat per debatre el punt; el PP demanava que no es gastés ni un euro més, ni hores de funcionaris, per treballar aquest tema; C's parlava "d'incapacitat" de l'equip de govern per governar aquest poble" i, finalment, el PSC, explicava que la seva decisió en relació a la gestió de l'aigua la tenien molt clara i la seva intenció era manifestar-se durant la celebració del Ple. Luís Tirado, regidor del PSC, acceptava la reunió amb l'alcalde, però també van demanar un Ple monogràfic per debatre la qüestió de la municipalització de l'aigua. Josep Gabarra, regidor de C's, va ser qui materialitzava aquesta petició en forma de moció d'urgència in voce perquè el Ple municipal sotmeti a consideració, en un termini de quinze dies, el punt retirat per l'alcalde. Amb els vots a favor de tots els grups els grups municipals, a excepció de Decidim i ERC, va entrar al Ple la moció d'urgència. La votació d'aprovació de la moció va finalitzar amb els 11 vots a favor del PDECAT, PP, Ciutadans i PSC i els 10 en contra de Mònica Laborda, ERC i Decidim.

Aprovades totes les mocions

Josep Ferrús, president de Marea Pensionista Ripollet, va ser el responsable de llegir la moció que presentava el moviment, a través de Decidim, PSC i ERC, "per instar al Govern espanyol i als grups parlamentaris europeus a la Comissió Europea perquè rebutgi la creació d'un producte paneuropeu de pensions individuals". Aquesta va ser aprovada amb els vots a favor de Mònica Laborda, ERC, PSC i Decidim i l'abstenció del PDCAT, PP i Ciutadans.

D'altra banda, Decidim en va presentar una altra en solitari "de denúncia al caràcter patriarcal i de classe de la justícia espanyola i per la creació d'un ordenament jurídic amb perspectiva feminista". Tots els grups hi van votar a favor, a excepció del PP, que s'hi va abstenir per no compartir la manera en què s'utilitzen les mocions al Ple, deia el regidor popular Víctor Diéguez.

La regidora no adscrita Mònica Laborda presentava una altra moció "per al foment de la igualtat en l'àmbit de la cultura", que es va aprovar per unanimitat. També ho va fer la presentada per Decidim, PSC i ERC "per retre homenatge als ripolletencs deportats als camps nazis amb la participació en el projecte Stolpesteine". Aquest homenatge es farà amb la instal·lació d'unes llambordes a l'espai públic, en concret cinc, una per cada ripolletenc deportat als camps nazis, les quals formen part del projecte Stolperstien, que relaciona art i memòria. Aquesta iniciativa és promoguda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

La moció presentada per Ciutadans "per reivindicar l'hospital comarcal" va quedar aprovada amb el vot a favor de tots els grups municipals a excepció del PDCAT, que va justificar la seva abstenció per "qüestions de temps", deia el regidor Xavier Peñarando, perquè Ciutadans presentava la moció en un moment en què no hi ha consellers nomenats.

Altres imatges:
Posposada la votació sobre la municipalització de l'aigua -Imatge 2-Posposada la votació sobre la municipalització de l'aigua -Imatge 3-Posposada la votació sobre la municipalització de l'aigua -Imatge 4-
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats