/img/fonsportada/ripollet-parc-pinetons-1-2007.jpg degradat blanc

El Pla d'usos de la Casa del Pont Vell proposa museïtzar espais i crear-ne de nous

03/06/2021

L'objectiu és conjugar les necessitats del barri quant a equipaments amb la importància històrica i arquitectònica de l'edifici.

El Pla d'usos de la Casa del Pont Vell proposa museïtzar espais i crear-ne de nous -Imatge 1- L'Ajuntament de Ripollet ja té enllestit el pla d'usos de la casa del Pont Vell, adquirida el 2019, a la carretera de l'Estació 8, per un import de 670.000 €, la qual es destinarà a un casal de barri. El pla, realitzat per MSM Arquitectes, també recull les aportacions d'entitats i veïns i veïnes del barri, i servirà per iniciar la redacció del projecte d'obres que durà a terme l'AMB. S'espera que aquest estigui enllestit el tercer trimestre de 2022 i les obres es puguin iniciar el 2023. La proposta contempla la museïtzació de diferents espais i la construcció de nous, ampliant la primera planta d'un edifici on es pot veure perfectament com era la vida a Ripollet a principis del segle XX.

Aquesta acció, com va explicar l'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna, durant la presentació del Pla d'usos, el passat dimarts 1 de juny, és una de les principals actuacions del Pla d'Acció Municipal i respon a les necessitats de nous equipaments de Pont Vell i Tiana, tenint en compte que l'actual Centre Cívic s'ha quedat obsolet per les necessitats del barri i de la ciutat. Una acció en paral·lel amb el nou espai cultural municipal al costat de l'escola Tiana, del qual el mateix equip d'arquitectes s'encarregarà molt aviat d'iniciar el pla d'usos.

L'alcalde, a més, va voler destacar altres actuacions que s'estan portant a terme al barri, com ara la remodelació del carrer de Sant Sebastià, que tot just s'ha iniciat el procés participatiu per a la segona fase; diferents millores a la via pública o les negociacions per adquirir el Celler Cooperatiu. Per últim, Osuna va esmentar la col·laboració de l'Ajuntament amb les entitats del barri, com és el cas de Creu Roja amb la que s'han començat a treballar en una exposició amb motiu del seu centenari, juntament amb els municipis mancomunats de Cerdanyola i Montcada. Es tracta, a més d'ampliar els equipaments, "de fomentar més vida social i cultural i més activitat econòmica al barri i amb una mirada de descentralització dels actes culturals", va comentar l'alcalde.

El regidor de Patrimoni, Sergio Linares, va recordar que aquest projecte neix arran del procés participatiu realitzat el mandat anterior a càrrec de la Cooperativa La Fàbrica, que va permetre copsar quines eren les inquietuds i necessitats del barri, amb la participació d'entitats i persones a títol individual. Els resultats d'aquest procés es poden consultar a la web participa.ripollet.cat i també van estar exposats a la plaça Emma Maleras durant uns mesos. Adquirit l'immoble, el maig de 2019, es va encarregar a l'empresa Velclus l'estudi del seu valor patrimonial, que es va finalitzar el segon trimestre de 2020. Amb tota la informació recollida, com va explicar Linares, es va encarregar el Pla d'usos de la casa, "amb l'objectiu que pogués donar resposta a les necessitats del barri i alhora conjugar-ho amb el valor arquitectònic i patrimonial de l'edifici". Un pla que ha estat realitzat pels arquitectes Manel Julià i Marta Urbiola, d'MSM Arquitectes, tots dos especialitzats en la rehabilitació i adequació d'edificis històrics.

El regidor també va explicar que fa uns mesos, des del CIP i l'Arxiu, s'ha començat a inventariar i documentar tota la part d'objectes i documents localitzats a la casa i cedits pels propietaris. A més, des d'Urbanisme es treballa en la modificació del PGM per tal que l'edifici pugui passar a ser equipament municipal. Restarà treballar, un cop es faci el pla d'usos de l'edifici al costat de l'escola Tiana, en el model de gestió dels dos equipaments.

La vida a Ripollet de principis del segle XX
La tasca dels arquitectes Manel Julià i Marta Urbiola ha consistit, com van explicar durant la presentació, en fer un nou aixecament perimetral, estudiar aquelles parts museïtzables i distribuir els usos encarregats en els espais disponibles. L'edifici, construït el 1904 en una superfície de 425 m2 i ampliat als anys 30, comptava amb una mercercia com a negoci familiar, amb entrada per la carretera de l'Estació; la part d'habitatge, i una zona agrícola, amb entrada pel carrer Doctor Gil.

El Pla proposa preservar elements com els mobles de la botiga, el forn de pa, l'aljub, el cup i les menjadores dels animals, així com els espais de la cuina, el rebost, diferents habitacions, el safareig o el galliner. La resta d'espais de la casa, de petites dimensions, es complementarien amb sales més grans, de nova construcció, a la primera planta de la zona agrícola, més malmesa i on s'ha considerat que s'havia de fer un nou forjat. Així, als 275 m2 construïts actualment, se sumarien entre 100 i 125 metres més. Els usos proposats són un arxiu, sales polivalents, sales dedicades a infants, gent jove i gent gran, espai d'exposicions, aula d'informàtica, despatxos, lavabos, magatzem i recepció.

L'accés tindrà lloc pel carrer Dr. Gil, més accessible, i els dos cossos de la casa s'uniran amb un porxo, a més d'instal·lar un ascensor, una escala i una passera exterior.

Ripollet, 3 de juny de 2021

Altres imatges:
El Pla d'usos de la Casa del Pont Vell proposa museïtzar espais i crear-ne de nous -Imatge 2-El Pla d'usos de la Casa del Pont Vell proposa museïtzar espais i crear-ne de nous -Imatge 3-
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats